Maciej Kuźmiński: my body falls lighter 

V dneš­ním „Videu týd­ne” si uká­že­me pol­ské­ho cho­re­o­gra­fa, jenž uchvá­til letoš­ní roč­ník Diva­del­ní Flo­ry, Macie­je Kuźmińskiho.

Tanec na hra­ni­ci bytí a neby­tí, na roz­bi­té archi­tek­tu­ře nahé­ho živo­ta, člo­vě­ka beze jmé­na. V tom limi­nál­ním pro­sto­ru, kde je nadě­je, že by na poza­dí noci a svi­tu hvězd mohl být mož­ný záblesk jedi­neč­nos­ti, prše­lo a šep­ta­lo se přá­ní, padat, ale padat leh­če­ji, z pro­va­zu času.


„Uce­le­né dílo, kte­ré oslo­vi­lo divá­ky pře­de­vším emo­ci­o­nál­ně a zpo­chyb­ni­lo jejich smys­ly (…) dale­ko pře­sa­hu­je rámec taneč­ní­ho diva­dla„
Hes­sisch Nie­der­säch­sische Allgemeine

Maciej Kuź­miński, kte­rý se naro­dil v roce 1985, je pol­ský cho­re­o­graf půso­bí­cí od roku 2014. Jeho v Evro­pě kri­ti­kou oce­ňo­va­ná před­sta­ve­ní, kte­rá pra­cu­jí s dyna­mic­kým, mno­ho­vrs­tev­na­tým pohy­bem, se točí kolem exis­ten­ci­ál­ních a filo­zo­fic­kých témat. Od roku 2014. Jeho díla byla uve­de­na více než 300krát ve 22 zemích a postup­ně si zís­ka­la mezi­ná­rod­ní uznání.

Kuzmin­ski vytvo­řil před­sta­ve­ní také na pozvá­ní Sta­a­tsthe­a­ter Kas­sel, Lan­desthe­a­ter Linz, Sca­pi­no Ballet Rot­ter­dam, Polish Dan­ce The­a­t­re nebo kon­zer­va­to­ří Codarts, Tri­ni­ty Laban, ArtEZ či Pera.

Jeho díla, rea­li­zo­va­ná v rám­ci nezá­vis­lé­ho sou­bo­ru Maciej Kuź­miński Com­pa­ny, zís­ka­la více než 30 oce­ně­ní za cho­re­o­gra­fii, což z něj činí jed­no­ho z nej­čas­tě­ji oce­ňo­va­ných pol­ských taneč­ních umělců.

Od Tomáš Kubart

Tomáš Kubart je vědecko-výzkumný pracovník Oddělení pro výzkum moderního českého divadla na Ústavu pro českou literaturu AV ČR, a Kabinetu pro studium českého divadla IDU. Zabývá se performativitou, zejména českým akčním uměním a vídeňským akcionismem, a českým dramatem dvacátého století.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *