Amir Shpilman, Shiran Eliaserov: IMPACT

Vnitř­ní ces­ta ze tmy

Impact – vnitř­ní ces­ta ze tmy je evo­lu­cí per­for­ma­tiv­ní insta­la­ce Inver­ze budouc­nos­ti (Inver­si­on of a Futu­re) Ami­ra Shpil­ma­na a Shi­ran Eli­a­se­rov. Do pro­žit­ku lid­ské­ho těla vná­ší novou vizu­a­li­tu pro­střed­nic­tvím nových oper­ních prv­ků, kte­ré jsou pro­po­je­ny s živou fil­mo­vou kaska­dér­skou akcí. Impact je výsled­kem roz­sáh­lé­ho výzku­mu, kte­rý pod­po­ři­ly insti­tu­ce jako Doc­kArt, Ber­lín­ský senát a Fonds Dar­s­tellen­de Kün­s­te, a spo­ju­je inter­dis­ci­pli­nár­ní zku­še­nos­ti toho­to tvůr­čí­ho týmu.

Impact pře­pra­co­vá­vá hrdin­ské kaska­dér­ské kous­ky a fil­mo­vá ges­ta zná­má z pop­kul­tu­ry a odha­lu­je strach, zra­ni­tel­nost a smr­tel­nost, kte­ré se v nich skrý­va­jí. Během živo­ta člo­vě­ka z kaž­do­den­ní rea­li­ty vytrh­ne množ­ství udá­los­tí, kte­ré ho kon­fron­tu­jí s otáz­ka­mi živo­ta a smr­ti. Někte­ré z těch­to udá­los­tí jsou tak sil­né, že zpo­chyb­ňu­jí zákla­dy vlast­ní­ho svě­ta, v němž si člo­věk budu­je svou identi­tu. Těm­to udá­los­tem se říká „trau­ma­ta“. Trau­ma­ta boří ilu­ze a kon­fron­tu­jí s nesne­si­tel­ným odha­le­ním vlast­ní smr­tel­nos­ti. Vše se stá­vá cha­o­tic­kým a nesmy­sl­ným. Člo­věk je sám sobě cizí. Zce­la bez­moc­ný v nezná­mém vesmí­ru, bez jaké­ho­ko­li poně­tí o nových pra­vi­dlech hry. Pak začí­ná vnitř­ní ces­ta plná epi­zod a nástrah v této pekel­né říši divů za zná­mým hla­sem, kte­rý je tře­ba zkro­tit, aby mohl zpí­vat nový pří­běh: svůj vlastní.

Od Tomáš Kubart

Tomáš Kubart je vědecko-výzkumný pracovník Oddělení pro výzkum moderního českého divadla na Ústavu pro českou literaturu AV ČR, a Kabinetu pro studium českého divadla IDU. Zabývá se performativitou, zejména českým akčním uměním a vídeňským akcionismem, a českým dramatem dvacátého století.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *